Kenniscentrum

Vapen ontmaskerd: van trend tot verbod in Nederland

Vapen ontmaskerd: van trend tot verbod in Nederland

Vapen, een term die steeds vaker in het publieke en sociale discours opduikt, verwijst naar het gebruik van elektronische sigaretten (e-sigaretten) of soortgelijke apparaten om nicotinehoudende damp te inhaleren. Deze praktijk heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke toename in populariteit ervaren, mede dankzij de marketing 

Top 10 verslavingen in Nederland

Top 10 verslavingen in Nederland

Als verslavingsexpert ben ik me bewust van de complexiteit en de impact die verslavingen hebben op individuen en de maatschappij als geheel. In Nederland zijn er verschillende vormen van verslaving die een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven van velen. Hieronder vind je een 

Interventie organiseren: hoe pak je dit aan?

Interventie organiseren: hoe pak je dit aan?

Heeft iemand in jouw omgeving te maken met een verslaving? Bijvoorbeeld verslaafd aan roken, drank, gokken of drugs? Dan kun je tijdens een interventie met vrienden en familieleden ingrijpen. Een verslaafde zal namelijk vaak ontkennen dat er sprake is van een probleem. Wil jij een interventie organiseren om te vertellen hoeveel invloed de verslaving heeft op jullie leven? In dit artikel op Artalievegoedgroep.nl leggen we uit hoe je dit aanpakt.

Waarom een interventie bij verslaving?

Een interventie kun je organiseren om te laten zien hoe de verslaving van iemand jullie leven en relatie heeft beïnvloedt. Vaak ziet een verslaafde de ernst van de situatie niet in en staan ze niet open voor hulp. Tijdens de interventie komen vrienden en familieleden van de verslaafde samen en vertellen ze aan de verslaafde hoe zij zich echt voelen. Dit in de hoop dat hun verdriet de verslaafde laat inzien hoe erg de situatie is. Om vervolgens actief in behandeling te gaan tegen de verslaving. Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat de verslaafde bewust wordt van zijn of haar probleem, en hier actie tegen onderneemt.

Wat is een interventie?

Een interventie is een ingreep om iemand met een verslaving te overtuigen van de ernst hiervan. Je verzamelt alle vrienden, familieleden en andere naasten om samen te vertellen hoe jullie lijden onder de verslaving. Bij voorkeur wordt een interventie georganiseerd met behulp van een professional in de verslavingszorg. Deze expert kan het gesprek leiden en helpen om structuur te houden. De interventie kan bij iemand thuis worden gehouden, maar ook op een neutrale locatie plaatsvinden.

Stappenplan interventie organiseren

Wil jij een interventie organiseren? Dan hebben wij een handig stappenplan voor je samengesteld. Artalievegoedgroep is ervaren in verslavingszorg en helpen jou graag bij het regelen van een geslaagde interventie. Maar hoe begin je?

  1. Interventie plannen
  2. De interventie zelf
  3. Actie na de interventie

Stap 1: interventie plannen

De voorbereiding start met het verzamelen van vrienden en familieleden die willen meewerken. Daarna kun je het best een professional raadplegen. Dit vergroot de slagingskans van de interventie en de specialist kan helpen om de interventie te organiseren en in goede banen te leiden. Een verslaafde kan namelijk agressief reageren als hij of zij wordt geconfronteerd.

Zorg er voor dat het aantal mensen op de interventie niet te groot wordt. Wij raden aan om 6 personen uit te nodigen die hun verhaal vertellen. Het best is om mensen te kiezen die erg dicht bij de verslaafde staan. Hun emoties en lijden zullen het meest overtuigend werken.

Een interventie organiseren is niet compleet zonder een goed behandelplan uit te zoeken. Je wil namelijk dat de verslaafde na de interventie actief aan het probleem gaat werken. Door een passende behandeling aan te bieden, zoals een verslavingskliniek, zorg je dat er direct actie wordt ondernomen.

Niet geheel onbelangrijk: een locatie en datum voor de interventie. Het best is om een locatie te kiezen waar de verslaafde zich veilig en thuis voelt. Zorg ervoor dat iedereen ruim op tijd aanwezig is, voordat de verslaafde bij de locatie aankomt.

interventie organiseren

Stap 2: de interventie zelf

Je hebt de interventie geregeld en het is zover, hoe ga je nu verder? Als eerst moet je de verslaafde uitnodigen zonder te vertellen waar het over gaat. Zie het als een surprise party waar je iemand naartoe moet ‘lokken’. Maak het natuurlijk realistisch en niet te opvallend. Als het een gek plan is, dan kan de verslaafde argwaan krijgen en niet op komen dagen.

Laat vervolgens iedereen zijn of haar verhaal vertellen aan de verslaafde. Het kan handig zijn om je verhaal op te schrijven, zodat je niets vergeet. De beste manier om je verhaal te doen is door het op een rustige en vriendelijke manier te doen. Uit onderzoek blijkt dat boos worden en schreeuwen de kans op succes verlaagt.

Nadat iedereen de tijd heeft gehad om zijn of haar emoties te uiten, is het tijd om het behandelplan te vertellen. Hierbij is het belangrijk om de verslaafde te overtuigen van de kwaliteit van dit plan. Laat zien welke experts met deze behandeling werken en hoeveel kans er is op succes. Bespreek ook duidelijk wat de consequenties zijn voor de verslaafde als ze niet willen meewerken aan de behandeling.

Stap 3: acties na de interventie

Nu de interventie is geweest, is het tijd voor de vervolgstappen. Gaat de verslaafde in behandeling? Ondersteun hem of haar dan bij alle stappen. Herstellen van een verslaving is niet makkelijk, dus alle steun is welkom. Verslaafden kunnen flink klagen en zullen proberen onder de behandeling uit te komen. Ondersteun en zorg ervoor dat het complete traject wordt afgelegd.

Accepteert de verslaafde geen hulp? Houd dan voet bij stuk en voer de door jou uitgelegde consquenties ook daadwerkelijk uit. Als jij geen actie onderneemt is de interventie voor niets geweest en komt de verslaafde weg met zijn of haar gedrag. Stop bijvoorbeeld met financiële steun aan de verslaafde en verbreek (tijdelijk) het contact.

Tips bij interventies

  • Laat je niet overhalen door de verslaafde en trap niet in gladde praatjes. De verslaafde zal het probleem bagatelliseren en alles mooier voordoen dan het werkelijk is. Houd voet bij stuk.
  • Laat de interventie leiden door een professional om de orde te bewaken. Zo kan iedereen rustig zijn of haar verhaal vertellen.
  • Een interventie kan een pijnlijk moment zijn voor familie en vrienden. Onthoud echter dat het voor een goed doel is, namelijk genezing van de verslaafde.

Professionele hulp bij interventie inschakelen?

Wil jij een interventie organiseren met hulp van een expert op het gebied van verslavingen? In Nederland zijn verschillende instanties actief die je kunnen ondersteunen. Zo kun je de hulp inschakelen van bijvoorbeeld GGZ of Jellinek bij het organiseren van een goede interventie.

Roken: waarom is dit zo verslavend en hoe kun je stoppen?

Roken: waarom is dit zo verslavend en hoe kun je stoppen?

Roken is al tientallen jaren een wereldwijd probleem dat een aanzienlijke bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Ondanks de toenemende bewustwording van de schadelijke effecten ervan, blijven veel mensen over de hele wereld verslaafd aan deze gewoonte. In deze blog op Artalievegoedgroep.nl zullen we de redenen 

Paracetamol of ibuprofen als pijnstiller?

Paracetamol of ibuprofen als pijnstiller?

Wanneer je last hebt van pijn of koorts kun je pijnstillers gebruiken. In veel Nederlandse keukenkastjes ligt wel een strip paracetamol of ibuprofen. Maar wanneer gebruik je welke pijnstiller? In deze blog op Artalievegoedgroep.nl vertellen we je meer over deze pijnmedicatie. Zo weet jij straks 

Veilig temperatuur meten

Veilig temperatuur meten

Het nemen van temperatuur heeft een lange weg afgelegd. De allereerste instrumenten voor het meten van temperatuur – afgezien van het gebruik van de rug van je hand – stonden bekend als thermoscopen. Maar hoe kun je veilig temperatuur meten? In deze blog op Artalievegoedgroep.nl leggen we het je uit!

Terwijl meerdere uitvinders tegelijkertijd hun eigen versies ontwikkelden, was Santorio de eerste die een numerieke schaal aan het apparaat toevoegde, maar ze waren inconsistent en het duurde lang om een nauwkeurige meting te krijgen.

Giftig kwik

Later waren thermometers weer niet geheel veilig. Veel ouders zullen zich als kind herinneren dat hun temperatuur werd gemeten met een stripthermometer of misschien een ouderwetse glazen thermometer.

De stripthermometers zijn sindsdien in diskrediet gebracht als onnauwkeurig omdat ze alleen de temperatuur van de huid weergeven, in plaats van het lichaam, terwijl glasthermometers ernstige risico’s met zich meebrachten als ze werden gebroken, van kleine glassplinters tot blootstelling aan zeer giftig kwik.

Oorthermometer

De eerste trommelthermometer, werd in 1964 ontwikkeld en later geëvolueerd met behulp van infraroodtechnologie in 1984. Een trommel of oorthermometer van Klinimed kan in de gehoorgang worden gestoken om de uitgezonden infraroodstraling te registreren, die vervolgens wordt omgezet in een temperatuurmeting. Dit is een volledig veilige methode.

Dankzij ontwikkelingen en innovaties op het gebied van digitale thermometertechnologie is de manier waarop we thuis temperatuurmetingen doen, volledig veranderd.

Veilig temperatuur meten in het oor

Het oor is een uitstekende plaats om de temperatuur te meten, omdat het oor de kerntemperatuur van het lichaam weerspiegelt. In feite wordt de lichaamstemperatuur gereguleerd door de hypothalamus, die dezelfde bloedtoevoer deelt als het trommelvlies. Veranderingen in de kerntemperatuur van het lichaam worden meestal eerder gedetecteerd in het oor en is daarmee een snellere methode dan meten in het rectum, de mond of onder de oksel.

Klinische observaties

Omdat het oor de kerntemperatuur van het lichaam weerspiegelt, wordt temperatuurverandering vaak sneller weerspiegeld in het oor dan op andere plaatsen op het lichaam, vooral in tijden van snel veranderende temperatuur. Dit werd geverifieerd in een onderzoek bij zuigelingen en peuters.

Onder de arm (of oksel) temperatuurmetingen weerspiegelen de huidtemperatuur die mogelijk niet betrouwbaar de interne lichaamstemperatuur aangeeft. Orale temperaturen worden vaak beïnvloed door eten, drinken, het plaatsen van een thermometer alsmede het ademen waarbij de mond gebruikt wordt.

Rectale temperaturen blijven vaak aanzienlijk achter bij interne lichaamstemperatuurveranderingen. Ook is er een risico op kruisbesmetting en risico op beschadiging van het rectum. Het is hygiënischer omdat er geen contact is met slijmvliezen en daardoor minder risico op kruisbesmetting (bij gebruik met lensfilters).

Bij baby’s is het niet nodig om ze wakker te maken en uit te kleden voor temperatuurmeting. Er is ook meer comfort en minder stress voor zowel de baby als de ouders, vooral in frequente meetsituaties om de evolutie van de koorts te volgen.

Het oor is een uitstekende plek om de temperatuur van een baby op te nemen. Neem hiervoor een kijkje bij de medische groothandel. Hier vind je de juiste thermometers voor veilig temperatuur meten.

Welke verschillende soorten nagellak kun je kopen?

Welke verschillende soorten nagellak kun je kopen?

Als vrouw wil je er (bijna) altijd verzorgd uit zien. Je hebt de mogelijkheid om je netjes te kleden, maar je kunt er ook voor kiezen om make-up of sieraden te dragen. Daarnaast kun je ook je nagels kleuren met nagellak. Als je nagellak wilt 

Betrouwbare kliniek kiezen voor behandeling met fillers

Betrouwbare kliniek kiezen voor behandeling met fillers

Een behandeling met fillers is een relatief simpele behandeling waar vaak gebruik van wordt gemaakt in Nederland. Deze behandelingen bieden een alternatieve oplossing voor een operatieve facelift. In tegenstelling tot deze ingreep, kunnen fillers zonder snedes onder de huid worden aangebracht middels een injectie. Toch 

Hooikoorts tapen met Medical Taping

Hooikoorts tapen met Medical Taping

Word jij elk jaar zenuwachtig wanneer het pollenseizoen begint? Een verstopte neus, niezen, rode en jeukende ogen, benauwdheid en vermoeidheidsklachten komen bij ongeveer 20% van de mensen voor als het gevolg van hooikoorts. Gebruik jij anti-allergie pillen, neusspray en oogdruppels? Maar lijkt niks echt goed te helpen? Dan is Medical Taping misschien een mooie oplossing voor jou. In deze blog op Artalievegoedgroep.nl kijken we naar hooikoorts tapen en gaan we dieper in op de werking en effectiviteit van deze behandeling!

Wat is Medical Taping?

Medical Taping is een behandelingsvorm in de fysiotherapie die is ontstaan in de jaren 70 in Korea en Japan. Hierbij wordt een elastisch tape gebruikt om beweging en spieractiviteit te ondersteunen. De basis hiervoor komt uit de bewegingsleer (kinesiologie). Deze elastische tape ondersteunt de spieren en ons lichaamseigen genezingsproces. Ook stimuleert het de neurologische en circulatoire systemen (bloedsomloop, lymfestelsel en lichaamstemperatuur).

Maar Medical Taping is enorm veelzijdig en wordt dus niet alleen toegepast bij de behandeling van (spier)blessures. Het kan ook gebruikt worden om de klachten bij mensen met hooikoorts te verminderen. Hooikoorts tapen kan het gebruik van medicatie, zoals antihistamine tabletten, overbodig maken.

Hooikoorts is een allergische reactie

Wanneer je last hebt van hooikoorts reageert je afweersysteem van je lichaam direct wanneer stuifmeel in je lichaam komt. Het is dus een allergische reactie op pollen, van onder andere bomen, gras en struiken. Hooikoortspatiënten kunnen klachten ervaren als vermoeidheid, rode ogen, verstopte neus, niezen en ademhalingsproblemen. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam?

Het afweersysteem maakt IgE (immunoglobine E) aan als reactie op de pollen. Deze bindt zich aan mestcellen (mastocyten) en basofiele granulocyten. We zullen je het hele fysiologische proces besparen, maar belangrijk om te weten is dat er histamine vrij komt wanneer je lichaam antistoffen aanmaakt tegen pollen. Bij deze allergische reactie wordt het slijmvlies in je neus, keel en luchtwegen dikker en wordt er meer slijm geproduceerd. Ook verwijden bloedvaten en kunnen deze gaan lekken, en de gladde spiercellen in de longen gaan samentrekken.

Bekijk hier ook onze tips om huisstofmijt allergie te verminderen!

Hoe werkt hooikoorts tapen?

Bij hooikoorts tapen zorgt de fysiotherapeut met externe huidprikkeling voor reflectoir invloed op de weefelstructuren van ruggenmergsegmenten. De medical tape stimuleert huidsensoren welke vervolgens het neurogene stelsel in ons lichaam prikkelen. Ook wordt de bloedcirculatie in het getapete gebied verbeterd. Bovendien heeft de tape een kalmerende werking op de ademhalingsspieren, waardoor de allergische reactie van ogen, longen en neusvliezen wordt verminderd.

Onthoud wel dat hooikoorts tapen enkel een positief effect heeft door externe huidprikkeling met behulp van kinesiotape (CureTape). Medical Tape bevat geen medicinale toevoegingen, zoals anti-histamine. Toch heeft deze hooikoortsbehandeling bij veel mensen een goed resultaat. In een studie op 286 patiënten merkte maar liefst 84% van de mensen een sterke afname van de hooikoorts klachten.

Er zijn twee tape mogelijkheden tegen hooikoorts klachten. De tape die het meest gebruikt wordt is de rugtape, voor de dorsale longzone. Deze tapes lopen in een halve cirkel langs de schouderbladen. De tweede tape is een optionele en loopt over de pectoralis major (borsttape). In veel gevallen biedt de rugtape en een goed effect, maar uit een kritische analyse blijkt dat er een beter resultaat haalbaar is wanneer je zowel de borst- als rugtape toepast.

Zelf hooikoorts tapen of door fysio laten doen

Je kunt zelf hooikoorts tapen met behulp van online instructievideo’s, zoals de video hieronder. Het elastische tape is namelijk redelijk makkelijk aan te brengen. Voor de beste resultaten tegen hooikoorts is het echter wel belangrijk dat medical tape goed en strak wordt aangebracht. We raden dan ook aan om dit te laten doen door een fysiotherapeut die ervaring heeft met medical taping.

Effectiviteit Medical Taping tegen hooikoorts klachten

Maar welke resultaten mag je verwachten van medical taping tegen hooikoorts? Natuurlijk is het effect van deze methode per persoon verschillend. Uit twee pilot studies in 2016 en 2017 blijkt wel dat een fors deel van de mensen die hooikoorts tapen hebben toegepast een verminderen van klachten ervaart. In de studies, waar 286 patienten aan deel hebben genomen, kwamen de volgende resultaten naar voren;

  • 84% van mensen merkten een sterke verminderen van de klachten door taping
  • 8 van de 9 hooikoorts symptomen waren bij de meeste mensen duidelijk minder
  • Combinatie van borst- en rugtape geeft het beste resultaat
  • Verdere verminderen klachten na 2e tapesessie

Heb jij ervaring met hooikoorts tapen om de klachten van pollenallergie te verminderen?

Allergisch voor huisstofmijt? Zo verminder je de klachten

Allergisch voor huisstofmijt? Zo verminder je de klachten

Bijna iedereen kent het wel: je moet de hele tijd niezen en je ogen zijn rood. In veel gevallen betekent dit dat je last hebt van de huisstofmijt! Er zijn veel soorten stof die in huis voorkomen waar je last van kunt hebben, een daarvan