Kenniscentrum

Interventie organiseren: hoe pak je dit aan?

Interventie organiseren: hoe pak je dit aan?

Heeft iemand in jouw omgeving te maken met een verslaving? Bijvoorbeeld verslaafd aan roken, drank, gokken of drugs? Dan kun je tijdens een interventie met vrienden en familieleden ingrijpen. Een verslaafde zal namelijk vaak ontkennen dat er sprake is van een probleem. Wil jij een 

Roken: waarom is dit zo verslavend en hoe kun je stoppen?

Roken: waarom is dit zo verslavend en hoe kun je stoppen?

Roken is al tientallen jaren een wereldwijd probleem dat een aanzienlijke bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Ondanks de toenemende bewustwording van de schadelijke effecten ervan, blijven veel mensen over de hele wereld verslaafd aan deze gewoonte. In deze blog op Artalievegoedgroep.nl zullen we de redenen 

Paracetamol of ibuprofen als pijnstiller?

Paracetamol of ibuprofen als pijnstiller?

Wanneer je last hebt van pijn of koorts kun je pijnstillers gebruiken. In veel Nederlandse keukenkastjes ligt wel een strip paracetamol of ibuprofen. Maar wanneer gebruik je welke pijnstiller? In deze blog op Artalievegoedgroep.nl vertellen we je meer over deze pijnmedicatie. Zo weet jij straks hoe paracetamol en ibuprofen werken, hoeveel je er per dag mag gebruiken en wanneer je ze het best kunt nemen!

Welke pijnstillers?

Paracetamol en ibuprofen zijn twee veelgebruikte medicijnen die worden gebruikt om verschillende soorten pijn te verlichten. Beide behoren tot de groep van pijnstillers die non-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) worden genoemd. Hoewel beide medicijnen effectief zijn bij het verlichten van pijn, hebben ze verschillende eigenschappen.

Paracetamol is een van de meest voorgeschreven pijnstillers. Het is effectief bij het verlichten van milde tot matige hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn. Paracetamol werkt door het verminderen van het niveau van prostaglandinen, een stof die pijn en ontsteking veroorzaakt. Bovendien heeft paracetamol geen invloed op de ontsteking, wat betekent dat het geen risico’s heeft voor mensen met een voorgeschiedenis van astma of allergieën.

Ibuprofen is ook een van de meest voorgeschreven pijnstillers. Het wordt gebruikt om pijn, koorts en ontstekingen te verlichten. Ibuprofen werkt door het verminderen van het niveau van prostaglandinen en een stof genaamd leukotriënen, die ook pijn en ontsteking veroorzaken. Het heeft ook een ontstekingsremmend effect.

Paracetamol

Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller die al jarenlang wordt gebruikt voor het verlichten van pijn en koorts. Paracetamol is een van de meest voorgeschreven medicijnen voor acute pijn en koorts. Maar hoe werkt het precies? Paracetamol werkt door de pijn signalen die door je zenuwstelsel worden gegeven te blokkeren. Het blokkeert de stofwisseling in je hersenen die pijn veroorzaakt. Hierdoor wordt je pijn verzacht.

Hoeveel paracetamol per dag?

Hoeveel paracetamol je per dag mag gebruiken, is afhankelijk van je leeftijd en gewicht. Als volwassene mag je maximaal 4 gram paracetamol gebruiken, verdeeld over de dag. Voor kinderen is de maximale paracetamol dosering afhankelijk van hun leeftijd en gewicht.

Hoe snel werkt paracetamol?

Hoe snel paracetamol werkt na innemen, is afhankelijk van de vorm waarin je het gebruikt. Paracetamol werkt binnen 30 minuten als het wordt ingenomen in tabletten of capsules. Als je paracetamol in drankvorm gebruikt, werkt het binnen 15 minuten. Paracetamol is een veilig en effectief middel om pijn en koorts te verlichten. Het is belangrijk dat je de juiste dosis gebruikt en je je aan de aanbevolen dosering houdt. Als je twijfelt, vraag dan altijd advies aan je arts of apotheker.

Paracetamol bijwerkingen

Paracetamol bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, verlies van eetlust, buikpijn, diarree, huiduitslag, vermoeidheid en hoofdpijn. Paracetamol mag worden gebruikt tijdens de zwangerschap, maar alleen na overleg met jouw arts. Je moet jouw arts ook informeren als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, omdat paracetamol in sommige gevallen niet aanbevolen is.

paracetamol of ibuprofen

Ibuprofen

Ibuprofen is een medicijn dat wordt gebruikt om pijn, koorts en ontstekingen te verlichten. Het is een zogenaamde non-steroïdale anti-inflammatoire middel (NSAID) en het is verkrijgbaar in verschillende doseringen, waaronder 200, 400 en 600 mg. Ibuprofen is een van de meest voorgeschreven pijnstillers en wordt vaak gebruikt bij de behandeling van kleine pijn of ontstekingen, zoals kiespijn, hoofdpijn, rugpijn en spierpijn.

Hoe werkt ibuprofen? Ibuprofen werkt door de productie van bepaalde stoffen in het lichaam te blokkeren die pijn en ontstekingen veroorzaken. Het vermindert ook de hoge temperatuur die wordt veroorzaakt door koorts.

Hoe snel werkt ibuprofen?

Ibuprofen werkt meestal binnen een half uur na inname, maar het kan soms langer duren voordat het effect merkbaar is.

Hoeveel ibuprofen per dag nemen?

Hoeveel ibuprofen mag je per dag gebruiken? De aanbevolen maximale dosis ibuprofen voor volwassenen is 2400 mg per dag verdeeld over meerdere doses, gedurende maximaal 3 dagen. Als je meer dan 2400 mg per dag gebruikt, kan dit leiden tot schade aan je lever en je nieren. Kinderen mogen niet meer dan 1200 mg ibuprofen per dag gebruiken.

Wat gebeurt er als je ibuprofen gebruikt in combinatie met alcohol? Het is niet aanbevolen om ibuprofen te gebruiken in combinatie met alcohol, omdat dit de kans op maag- en darmklachten vergroot. Als je alcohol gebruikt, is het beter om een ander soort pijnstiller te gebruiken.

Ibuprofen bijwerkingen

Wat zijn de bijwerkingen van ibuprofen? Ibuprofen kan bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, diarree, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Als je deze bijwerkingen ervaart, stop dan met het gebruik van ibuprofen en raadpleeg je arts.

Ibuprofen 600 mg is een hoge dosering en is alleen geschikt voor mensen met ernstige pijn of ontstekingen. Als je een hoge dosis ibuprofen gebruikt, is het belangrijk om te overleggen met de arts. Ibuprofen is een effectief pijnstillend middel dat kan worden gebruikt om pijn, koorts en ontstekingen te verlichten. Het is belangrijk dat je de juiste dosering kiest en dat je op de hoogte bent van de bijwerkingen die het kan veroorzaken.

Paracetamol of ibuprofen nemen?

Neem je paracetamol of ibuprofen, welke pijnstiller is beter? In het algemeen is paracetamol effectiever bij het verlichten van milde tot matige pijn, zoals hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn. Ibuprofen is meer geschikt voor het verlichten van ontstekingen en pijn die verband houden met ontstekingen, zoals reumatische pijn en kiespijn. Daarom wordt ibuprofen vaak voorgeschreven voor patiënten die lijden aan chronische aandoeningen zoals reuma of artritis. Hoewel beide medicijnen effectief zijn bij het verlichten van pijn, is het belangrijk om altijd je arts te raadplegen voordat je een van deze medicijnen gebruikt. Ook is het belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking te volgen, zoals de aanbevolen dosering en de duur van de behandeling.

Veilig temperatuur meten

Veilig temperatuur meten

Het nemen van temperatuur heeft een lange weg afgelegd. De allereerste instrumenten voor het meten van temperatuur – afgezien van het gebruik van de rug van je hand – stonden bekend als thermoscopen. Maar hoe kun je veilig temperatuur meten? In deze blog op Artalievegoedgroep.nl 

Welke verschillende soorten nagellak kun je kopen?

Welke verschillende soorten nagellak kun je kopen?

Als vrouw wil je er (bijna) altijd verzorgd uit zien. Je hebt de mogelijkheid om je netjes te kleden, maar je kunt er ook voor kiezen om make-up of sieraden te dragen. Daarnaast kun je ook je nagels kleuren met nagellak. Als je nagellak wilt 

Betrouwbare kliniek kiezen voor behandeling met fillers

Betrouwbare kliniek kiezen voor behandeling met fillers

Een behandeling met fillers is een relatief simpele behandeling waar vaak gebruik van wordt gemaakt in Nederland. Deze behandelingen bieden een alternatieve oplossing voor een operatieve facelift. In tegenstelling tot deze ingreep, kunnen fillers zonder snedes onder de huid worden aangebracht middels een injectie.

Toch is de behandeling niet geheel zonder risico’s, en is het van belang dat je een gecertificeerde kliniek kiest. Maar, waar let je op als je een behandeling overweegt. We leggen het je uit in deze blog!

Kies een arts die ervaring heeft met fillers

Ten eerste is het belangrijk dat je een betrouwbare kliniek kiest met ervaren artsen. Want, een succesvolle behandeling met fillers begint met een ervaren arts. Ondanks dat de ingreep vrij simpel is, wil je liever geen risico lopen als het om je gezondheid en het uiterlijk van je gezicht gaat. Tijdens het consultgesprek spreek je met de betreffende plastisch chirurg. Deze geeft je alle informatie over de behandeling.

Je kunt tijdens dit gesprek ook al je vragen stellen. Dit is ook het moment om de arts naar zijn ervaring met filler behandelingen te vragen. Vertrouw je het niet? Voel je niet verplicht om verder te gaan. Je kunt altijd een andere kliniek zoeken.

Heeft je kliniek de juiste keurmerken?

In de medische branche draait alles om keurmerken. Hieraan kun je de betrouwbaarheid van een kliniek aflezen. Tijdens het consultgesprek kun je ook vragen naar de keurmerken van de kliniek. Dit is belangrijk, omdat je alleen dan zeker weet dat je met de juiste fillers behandeld wordt – vaak gaat dit om een doorzichtige gel op basis van hyaluronzuur. Controleer altijd welk instituut achter het keurmerk zit.

Sommige klinieken maken hun eigen keurmerk, om zo goed over te komen. Dit is misleidend, omdat je dan niet zeker weet dat de kliniek voldoet aan nationale of internationale eisen. Let er ook goed op of het keurmerk überhaupt betrekking heeft op behandelingen. Durf hier vooral naar te vragen tijdens je gesprek.

filler behandeling

Lees reviews op Google

Tot slot is het belangrijk dat je reviews leest van klanten die je voorgingen. Je zult als het goed is niet de eerste zijn geweest, en je kunt pas een oordeel vellen over de kliniek als je ook de mening van anderen hebt gehoord. Het kan zijn dat de kliniek en de artsen in eerste instantie in orde lijken, maar dat duidelijke begeleiding of nazorg mist. Het is belangrijk dat jouw arts naar jouw wensen luistert en met je meedenkt.

De kosten van een behandeling met fillers

Er hangt wel een prijskaartje aan fillers. De behandeling wordt niet vergoed door je verzekering. Dit komt omdat het geen medische behandeling is maar een cosmetische. In uitzonderlijke gevallen – denk aan brandwonden of ander letsel – kun je een aanspraak maken op vergoeding. Er is echter zelfs dan geen zekerheid dat je een vergoeding krijgt. Voor een kleine behandeling ben je zo’n 300 euro kwijt. Als je hele gezicht een behandeling met fillers krijgt, kan dit bedrag oplopen tot 3000 euro.

Vind jij uiterlijke verzorging ook erg belangrijk? Lees dan ook onze handige blogs over gele tanden verhelpen en je gebit onderhouden. Artalievegoedgroep.nl helpt je graag verzorgd en gezond blijven!

Hooikoorts tapen met Medical Taping

Hooikoorts tapen met Medical Taping

Word jij elk jaar zenuwachtig wanneer het pollenseizoen begint? Een verstopte neus, niezen, rode en jeukende ogen, benauwdheid en vermoeidheidsklachten komen bij ongeveer 20% van de mensen voor als het gevolg van hooikoorts. Gebruik jij anti-allergie pillen, neusspray en oogdruppels? Maar lijkt niks echt goed 

Allergisch voor huisstofmijt? Zo verminder je de klachten

Allergisch voor huisstofmijt? Zo verminder je de klachten

Bijna iedereen kent het wel: je moet de hele tijd niezen en je ogen zijn rood. In veel gevallen betekent dit dat je last hebt van de huisstofmijt! Er zijn veel soorten stof die in huis voorkomen waar je last van kunt hebben, een daarvan 

Gele tanden verhelpen

Gele tanden verhelpen

Heb je dat nu ook wel eens? Heb je net je tanden gepoetst, kijk je in de spiegel en zijn je tanden nog net zo geel als daarvoor. Niet zo leuk want witte tanden oogt een stuk mooier en gezonder. Witte tanden krijgen is overigens niet eens zo moeilijk en kun je zelf al prima bewerkstelligen. In deze blog op Artalievegoedgroep.nl vertellen we hoe je gele tanden kunt verhelpen!

Je gele tanden laten bleken

Gele tanden verhelpen kan op verschillende manieren. Wil je de klus meteen degelijk aanpakken? Dan kun je ervoor kiezen je tanden te laten bleken. Dit kun je zelf doen of bij de tandarts laten doen. Je tanden bleken heeft wel nadelen want dit gebeurt met chemische stoffen dus dat is minder gezond.

Daarnaast kan het effect nog wel eens te wit zijn zodat het onnatuurlijk aandoet of het werkt juist niet helemaal goed, waardoor je tanden snel weer geel worden en je de toch al niet zo gezonde behandeling nogmaals dient uit te voeren.

Maak je tanden op natuurlijke wijze een paar tinten witter

Een veel gezondere manier om je tanden er een paar tinten witter uit te laten zien is door deze te behandelen met natuurlijke producten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een speciale tandpasta, tandpoeder of mondwater die zijn ontwikkeld om je tanden witter te maken.

Bij frequent gebruik (zeker in het begin wat vaker) zul je snel effect zien en worden je tanden echt witter. Dit is in dat geval niet alleen optisch zoals bij bepaalde middelen wel is.

Natuurlijk is veilig in het gebruik

Kies altijd voor producten op natuurlijke basis. Er bestaan stoffen zoals bijvoorbeeld kokos en koolstof waarmee je op natuurlijke wijze je tanden enkele tinten witter maakt. Kijk altijd goed of er geen hulpstoffen aan de producten zijn toegevoegd, want deze doen soms meer kwaad dan goed en kunnen nare bijwerkingen geven als je pech hebt. Er zijn losse middelen te koop om je tanden witter te maken maar ook complete pakketten dus kijk wat jou het handigste lijkt.

Gebruik de verzorgingsproducten met regelmaat

Houd er wel rekening mee dat je regelmatig de speciale producten dient te gebruiken om je tanden ook echt witter te houden. Vermijd daarnaast het gebruik van voeding met veel suiker en kleurstoffen want daar worden ze dan juist weer geler van. Je tanden worden door een behandeling met natuurlijke producten nooit witter dan ze ooit waren maar dat is logisch.

Heb jij last van gele tanden?

Leuke kado’s om iemand op te vrolijken!

Leuke kado’s om iemand op te vrolijken!

Ken je iemand die wel even een kadootje kan gebruiken? Wil je bijvoorbeeld iemand beterschap wensen, bedanken of juist zomaar een kadootje geven? Iedereen wordt blij van een kadootje, sterker nog het krijgen van een kadootje stimuleert je serotonine. Oftewel door het krijgen van kado’s