Veilig temperatuur meten

Veilig temperatuur meten

Het nemen van temperatuur heeft een lange weg afgelegd. De allereerste instrumenten voor het meten van temperatuur – afgezien van het gebruik van de rug van je hand – stonden bekend als thermoscopen. Maar hoe kun je veilig temperatuur meten? In deze blog op Artalievegoedgroep.nl leggen we het je uit!

Terwijl meerdere uitvinders tegelijkertijd hun eigen versies ontwikkelden, was Santorio de eerste die een numerieke schaal aan het apparaat toevoegde, maar ze waren inconsistent en het duurde lang om een nauwkeurige meting te krijgen.

Giftig kwik

Later waren thermometers weer niet geheel veilig. Veel ouders zullen zich als kind herinneren dat hun temperatuur werd gemeten met een stripthermometer of misschien een ouderwetse glazen thermometer.

De stripthermometers zijn sindsdien in diskrediet gebracht als onnauwkeurig omdat ze alleen de temperatuur van de huid weergeven, in plaats van het lichaam, terwijl glasthermometers ernstige risico’s met zich meebrachten als ze werden gebroken, van kleine glassplinters tot blootstelling aan zeer giftig kwik.

Oorthermometer

De eerste trommelthermometer, werd in 1964 ontwikkeld en later geëvolueerd met behulp van infraroodtechnologie in 1984. Een trommel of oorthermometer van Klinimed kan in de gehoorgang worden gestoken om de uitgezonden infraroodstraling te registreren, die vervolgens wordt omgezet in een temperatuurmeting. Dit is een volledig veilige methode.

Dankzij ontwikkelingen en innovaties op het gebied van digitale thermometertechnologie is de manier waarop we thuis temperatuurmetingen doen, volledig veranderd.

Veilig temperatuur meten in het oor

Het oor is een uitstekende plaats om de temperatuur te meten, omdat het oor de kerntemperatuur van het lichaam weerspiegelt. In feite wordt de lichaamstemperatuur gereguleerd door de hypothalamus, die dezelfde bloedtoevoer deelt als het trommelvlies. Veranderingen in de kerntemperatuur van het lichaam worden meestal eerder gedetecteerd in het oor en is daarmee een snellere methode dan meten in het rectum, de mond of onder de oksel.

Klinische observaties

Omdat het oor de kerntemperatuur van het lichaam weerspiegelt, wordt temperatuurverandering vaak sneller weerspiegeld in het oor dan op andere plaatsen op het lichaam, vooral in tijden van snel veranderende temperatuur. Dit werd geverifieerd in een onderzoek bij zuigelingen en peuters.

Onder de arm (of oksel) temperatuurmetingen weerspiegelen de huidtemperatuur die mogelijk niet betrouwbaar de interne lichaamstemperatuur aangeeft. Orale temperaturen worden vaak beïnvloed door eten, drinken, het plaatsen van een thermometer alsmede het ademen waarbij de mond gebruikt wordt.

Rectale temperaturen blijven vaak aanzienlijk achter bij interne lichaamstemperatuurveranderingen. Ook is er een risico op kruisbesmetting en risico op beschadiging van het rectum. Het is hygiënischer omdat er geen contact is met slijmvliezen en daardoor minder risico op kruisbesmetting (bij gebruik met lensfilters).

Bij baby’s is het niet nodig om ze wakker te maken en uit te kleden voor temperatuurmeting. Er is ook meer comfort en minder stress voor zowel de baby als de ouders, vooral in frequente meetsituaties om de evolutie van de koorts te volgen.

Het oor is een uitstekende plek om de temperatuur van een baby op te nemen. Neem hiervoor een kijkje bij de medische groothandel. Hier vind je de juiste thermometers voor veilig temperatuur meten.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *