Hooikoorts tapen met Medical Taping

Hooikoorts tapen met Medical Taping

Word jij elk jaar zenuwachtig wanneer het pollenseizoen begint? Een verstopte neus, niezen, rode en jeukende ogen, benauwdheid en vermoeidheidsklachten komen bij ongeveer 20% van de mensen voor als het gevolg van hooikoorts. Gebruik jij anti-allergie pillen, neusspray en oogdruppels? Maar lijkt niks echt goed te helpen? Dan is Medical Taping misschien een mooie oplossing voor jou. In deze blog op Artalievegoedgroep.nl kijken we naar hooikoorts tapen en gaan we dieper in op de werking en effectiviteit van deze behandeling!

Wat is Medical Taping?

Medical Taping is een behandelingsvorm in de fysiotherapie die is ontstaan in de jaren 70 in Korea en Japan. Hierbij wordt een elastisch tape gebruikt om beweging en spieractiviteit te ondersteunen. De basis hiervoor komt uit de bewegingsleer (kinesiologie). Deze elastische tape ondersteunt de spieren en ons lichaamseigen genezingsproces. Ook stimuleert het de neurologische en circulatoire systemen (bloedsomloop, lymfestelsel en lichaamstemperatuur).

Maar Medical Taping is enorm veelzijdig en wordt dus niet alleen toegepast bij de behandeling van (spier)blessures. Het kan ook gebruikt worden om de klachten bij mensen met hooikoorts te verminderen. Hooikoorts tapen kan het gebruik van medicatie, zoals antihistamine tabletten, overbodig maken.

Hooikoorts is een allergische reactie

Wanneer je last hebt van hooikoorts reageert je afweersysteem van je lichaam direct wanneer stuifmeel in je lichaam komt. Het is dus een allergische reactie op pollen, van onder andere bomen, gras en struiken. Hooikoortspatiënten kunnen klachten ervaren als vermoeidheid, rode ogen, verstopte neus, niezen en ademhalingsproblemen. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam?

Het afweersysteem maakt IgE (immunoglobine E) aan als reactie op de pollen. Deze bindt zich aan mestcellen (mastocyten) en basofiele granulocyten. We zullen je het hele fysiologische proces besparen, maar belangrijk om te weten is dat er histamine vrij komt wanneer je lichaam antistoffen aanmaakt tegen pollen. Bij deze allergische reactie wordt het slijmvlies in je neus, keel en luchtwegen dikker en wordt er meer slijm geproduceerd. Ook verwijden bloedvaten en kunnen deze gaan lekken, en de gladde spiercellen in de longen gaan samentrekken.

Bekijk hier ook onze tips om huisstofmijt allergie te verminderen!

Hoe werkt hooikoorts tapen?

Bij hooikoorts tapen zorgt de fysiotherapeut met externe huidprikkeling voor reflectoir invloed op de weefelstructuren van ruggenmergsegmenten. De medical tape stimuleert huidsensoren welke vervolgens het neurogene stelsel in ons lichaam prikkelen. Ook wordt de bloedcirculatie in het getapete gebied verbeterd. Bovendien heeft de tape een kalmerende werking op de ademhalingsspieren, waardoor de allergische reactie van ogen, longen en neusvliezen wordt verminderd.

Onthoud wel dat hooikoorts tapen enkel een positief effect heeft door externe huidprikkeling met behulp van kinesiotape (CureTape). Medical Tape bevat geen medicinale toevoegingen, zoals anti-histamine. Toch heeft deze hooikoortsbehandeling bij veel mensen een goed resultaat. In een studie op 286 patiënten merkte maar liefst 84% van de mensen een sterke afname van de hooikoorts klachten.

Er zijn twee tape mogelijkheden tegen hooikoorts klachten. De tape die het meest gebruikt wordt is de rugtape, voor de dorsale longzone. Deze tapes lopen in een halve cirkel langs de schouderbladen. De tweede tape is een optionele en loopt over de pectoralis major (borsttape). In veel gevallen biedt de rugtape en een goed effect, maar uit een kritische analyse blijkt dat er een beter resultaat haalbaar is wanneer je zowel de borst- als rugtape toepast.

Zelf hooikoorts tapen of door fysio laten doen

Je kunt zelf hooikoorts tapen met behulp van online instructievideo’s, zoals de video hieronder. Het elastische tape is namelijk redelijk makkelijk aan te brengen. Voor de beste resultaten tegen hooikoorts is het echter wel belangrijk dat medical tape goed en strak wordt aangebracht. We raden dan ook aan om dit te laten doen door een fysiotherapeut die ervaring heeft met medical taping.

Effectiviteit Medical Taping tegen hooikoorts klachten

Maar welke resultaten mag je verwachten van medical taping tegen hooikoorts? Natuurlijk is het effect van deze methode per persoon verschillend. Uit twee pilot studies in 2016 en 2017 blijkt wel dat een fors deel van de mensen die hooikoorts tapen hebben toegepast een verminderen van klachten ervaart. In de studies, waar 286 patienten aan deel hebben genomen, kwamen de volgende resultaten naar voren;

  • 84% van mensen merkten een sterke verminderen van de klachten door taping
  • 8 van de 9 hooikoorts symptomen waren bij de meeste mensen duidelijk minder
  • Combinatie van borst- en rugtape geeft het beste resultaat
  • Verdere verminderen klachten na 2e tapesessie

Heb jij ervaring met hooikoorts tapen om de klachten van pollenallergie te verminderen?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *