Allergisch voor huisstofmijt? Zo verminder je de klachten

Allergisch voor huisstofmijt? Zo verminder je de klachten

Bijna iedereen kent het wel: je moet de hele tijd niezen en je ogen zijn rood. In veel gevallen betekent dit dat je last hebt van de huisstofmijt! Er zijn veel soorten stof die in huis voorkomen waar je last van kunt hebben, een daarvan is huisstofmijt. Dit kleine beestje zorgt ervoor dat je last krijgt van een piepende adem en allergische reacties. Er zijn veel opties om huisstofmijt tegen te gaan en de last ervan te verminderen. Na het lezen van dit artikel op Artalievegoedgroep.nl weet je precies wat je kunt doen tegen huisstofmijt!

Allergische klachten

Dit kleine, spinachtige beestje leeft in huisstof. Ze zijn zo klein dat we ze niet zien, maar de klachten die ze veroorzaken merken we vaak wel. Ze leven van de huidschilfers van ons en onze huisdieren. Je vindt ze ook in schone huizen. Allergische klachten die je kunt ervaren zijn onder andere;

  • Verstopte neus
  • Snotteren
  • Jeukende ogen en neus
  • Benauwdheid
  • Slijm ophoesten
  • Piepende ademhaling
  • Niezen

Huisstofmijt bestrijden tips

Wil jij iets doen tegen deze stofmijt? Het beestje leeft in matrassen, kussens, tapijt, gordijnen en op beschimmelde muren. Om de allergische reactie te verminderen kun je een aantal dingen doen. Wij hebben de beste tips hier op een rijtje gezet.

Een dekbed tegen allergie

Wist je dat huisstofmijt gek is op warme plekjes zoals matrassen, dekbedden en meubels? Je kunt er helaas niks aan doen om huisstofmijt uit je meubels te krijgen: in ieder huis is wel huisstofmijt te vinden. Wel kun je ervoor zorgen dat je tijdens het slapen minder last hebt van deze allergie; namelijk met een anti allergie dekbed.

Dit dekbed zorgt ervoor dat de huisstofmijt het dekbed niet binnen kan dringen! De slapeloze nachten door allergische reacties zijn met dit dekbed dan ook verleden tijd.

Beddengoed wassen op 60 graden

Ook door je beddengoed op een hogere temperatuur te wassen kun je huisstofmijt bestrijden. Was je lakens, kussenslopen, dekbedovertrekken en onderlakens eenmaal per twee weken op 60 graden. Het beestje vindt deze temperaturen niet fijn, en zo maak je jouw beddengoed goed schoon en stofmijt vrij.

Dekbedden, kussens en dekens kun je ook prima op 60 graden wassen. Doe dit bij voorkeur om de 6 weken.

De ramen openzetten

Door meerdere keren per dag de ramen in huis te openen zorg je voor meer frisse lucht in huis. Ook zorgt deze handeling ervoor dat er minder vocht in het huis te vinden is. Vocht is iets waar huisstofmijt gek op is. Ook kun je ervoor kiezen om de bedden niet op te maken ‘s ochtends, dan kan het vocht namelijk beter verdampen.

Goede ventilatie is belangrijk om huisstofmijt te bestrijden. Zorg er dus voor dat je de ventilatieroosters boven je ramen openzet, zodat de woning kan ventileren.

Stof en huisstofmijt

Stof en huisstofmijt zijn de perfecte combinatie. Voor de kleine beestjes dan, natuurlijk niet voor jou. Hoe minder stof er in je huis te vinden is, hoe minder last je zult hebben van een allergische reactie. Je kunt natuurlijk vaak de boekenplanken stoffen, maar vaak verplaatst het stof dan alleen maar. Een belangrijk onderdeel van het voorkomen van een allergische reactie door huisstofmijt is het vervangen van meubilair wat gevoelig is voor deze kleine beestjes.

Dit doe je door voor materiaal te kiezen wat minder stof aantrekt. Een voorbeeld hiervan is een leren bank en het vervangen van het oude tapijt in de woon- en slaapkamer. Ook kan iedere dag stofzuigen om last van huisstofmijt te verminderen.

Voorkom een vervelende allergische reactie van huisstofmijt door de bovenstaande tips door te voeren. Je zult merken dat deze tips helpen! Helaas kun je de huisstofmijt niet verwijderen uit je huis, aangezien deze beestjes altijd terug zullen komen. Succes met jouw strijd tegen huisstofmijt!

Heb jij nog goede tips? Laat het weten in een reactie op deze blog!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *