Wat is een peesplaatontsteking?

Wat is een peesplaatontsteking?

Een peesplaatontsteking klinkt in eerste instantie als iets waar erg weinig mensen last van hebben. Toch is het een kwaal die regelmatig voorkomt. Het zit in je voet en kan zorgen voor erg veel hinder. Een peesplaatontsteking, ook wel een fasciitis plantaris genoemd, is een ontsteking van het bindweefsel dat onder je voet loopt, oftewel je peesplaat. Gelukkig kan een peesplaatontsteking wel relatief eenvoudig worden opgelost. Op Artalievegoedgroep.nl vertellen we je meer over deze blessure.

Waar in je voet zit de ontsteking precies?

Er zit een ontsteking of irritatie bij de aanhechting van de peesplaat. Onder je voet loopt een bindweefselband, dit wordt ook wel je peesplaat genoemd. De peesplaat zorgt er deels voor dat je kunt lopen, omdat het als het ware je lichaam draagt. Het peesblad loopt van je hiel tot aan je teen, waardoor je van dit gehele gebied last kunt hebben. Het kan zijn dat de onderkant van je voet voornamelijk pijn doet of dat je vooral hielpijn hebt.

Je hiel is erg belangrijk bij het lopen en staan. Het is het stuk wat als eerste de grond raakt en waar dus het volledige lichaamsgewicht op komt te staan bij beweging. Wanneer je last hebt van je hiel worden vaak ook andere delen van je onderbeen aangetast. Bij het ontlasten van de hiel, gebruik je andere lichaamsdelen intensiever. Hierdoor kunnen er andere lichamelijke klachten ontstaan.

Verschil peesplaatontsteking en hielspoor

Hielspoor is de verkalking van je peesplaat. De peesplaat zit verbonden aan je hielbeen. Deze verkalking kan voor een ontsteking zorgen, namelijk de peesplaatontsteking. Hielspoor kan dus de oorzaak zijn van een peesplaatontsteking.

Het is daarom belangrijk om erachter te komen waarom de hielspoor een blessure heeft opgelopen. De meest voorkomende oorzaak is overbelasting. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het sporten. Hardlopen is de sport waar overbelasting het snelst voorkomt. Er zijn ook andere oorzaken, zoals stijve kuiten, voetafwijkingen, trauma of slechte schoenen.

Bij trauma zou het bijvoorbeeld kunnen dat je met je hiel op een scherp steentje bent gaan staan. Dat kan al genoeg zijn om een hielspoor of peesplaatontsteking op te lopen. Om geen last te krijgen van zulke kwalen, zijn schoenen met een goede demping van belang. Wanneer de demping uit je schoenen is, zou je er zooltjes in kunnen plaatsen.

Peesplaatontsteking oefeningen

Heb jij ervaring met een vervelende blessure zoals een peesplaatontsteking? Deel jouw ervaring in een reactie op deze blog!1 gedachte over “Wat is een peesplaatontsteking?”

  • Het is goed om te weten dat schoenen met een goede demping een peesplaatontsteking en hielspoor kunnen voorkomen. Mijn moeder wandelt erg graag, maar heeft sinds een aantal weken veel last van haar hiel. We vermoeden dat dit hielspoor zou kunnen zijn. We gaan op zoek naar een professional die haar hielspoor behandelen kan en advies kan geven over schoenen. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *