Cijfers alcoholgebruik in Nederland

Cijfers alcoholgebruik in Nederland

Een groot deel van de Nederlandse bevolking drinkt wel eens een drankje. Bier, wijn of een lekker mixje gaat er op zijn tijd wel in. Hoewel alcohol niet goed voor onze gezondheid is, kan het gewoon kwaad om met mate te drinken. Helaas is alcohol verslavend en is alcoholisme een veelvoorkomend probleem in Nederland. Maar hoe staat het ervoor met het drankmisbruik onder onze bevolking. In deze blog op Artalievegoedgroep.nl delen we de actuele cijfers alcoholgebruik in Nederland!

De informatie in deze blog is gebaseerd op cijfers van het Trimbos Instituut.

Vooral jongvolwassenen drinken overmatig

80% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder drinkt wel eens alcohol. Ongeveer 8,5% drinkt overmatig. Maar wat is overmatig alcoholgebruik?

  • Vrouwen = meer dan 14 glazen alcohol per week
  • Mannen = meer dan 21 glazen alcohol per week

Als we dieper inzoomen op de groep Nederlanders die overmatig alcohol gebruiken, valt op dat vooral jongeren tussen de 20 en 25 overmatig of zwaar drinken. Maar ook 55 plussers kunnen er wat van. Ruim 9% van deze groep drinkt overmatig.

Opvallend is wel dat het voornamelijk hoogopgeleiden zijn die overmatig alcohol drinken. Zij zijn vaker zware drinkers dan laag- of middelbaar opgeleiden. Je zou dit juist andersom verwachten.

cijfers alcohol nederland

Alcoholgebruik onder jongeren

Als we naar de alcoholgebruik cijfers kijken, ligt de focus natuurlijk meestal op de volwassenen. Alcoholische dranken mogen immers alleen verkocht worden aan personen boven de 18. Toch drinken veel jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar regelmatig alcohol. Zij krijgen dit meestal van anderen, maar als het zelf willen kopen lukt dit ook vaak.

Het gros van de jongeren krijgt drank via vrienden, maar in veel gevallen krijgen zij dit ook van hun ouders of laten zij anderen dit voor hun kopen. Een deel koopt het zelf, waaruit blijkt dat de leeftijdscontrole in supermarkt, slijterij of kroeg niet altijd even goed wordt gehandhaafd.

Onder scholieren kunnen we een groot verschil zien tussen drankgebruik en opleidingsniveau. Alcoholgebruik ligt hoger bij scholieren op het VMBO en de HAVO, dan bij het VWO.

Meer mensen drinken geen alcohol

Gelukkig kunnen we wel een positieve trend ontdekken als we naar de cijfers alcoholgebruik in Nederland kijken. Meer mensen drinken namelijk geen tot weinig alcohol. Het percentage mensen dat geen alcohol drinkt of niet meer dan 1 glas per dag nuttigt is namelijk gestegen van 37,4% in 2014 naar 41,5% in 2019.

Hier zien we een groot verschil op basis van geslacht. Vrouwen drinken namelijk veel vaker niet tot weinig dan mannen. Ruim 50% van de vrouwen valt in de groep die geen alcohol drinkt of niet meer dan 1 glas per dag neemt. Bij de mannen ligt dit percentage rond de 30%.

Ook het aantal overmatige drinkers is gedaald. in 2014 lag het percentage mensen met een overmatig drankgebruik op 9,9%. In 2019 is dit gedaald naar 8,5%. Helaas zien we deze positieve trend niet terug in de groep zware drinkers (probleemdrinkers). Dit percentage schommelt al sinds 2014 rond de 9%.

cijfers alcoholgebruik nederland

Cijfers alcoholgebruik en gezondheid

We weten allemaal dat overmatig alcoholgebruik slecht voor onze gezondheid is. In de blogs op Artalievegoedgroep.nl delen we onze kennis over verslavingen, zorg en gezondheid. Zo kun je hieronder meer lezen over alcoholverslaving en ziekenhuisopnames.

Alcoholverslaving

Het aantal Nederlanders dat opgenomen is met een alcoholverslaving is de afgelopen jaren weer iets gedaald. In 2010 bereikte het aantal cliënten in de verslavingszorg een hoogtepunt van zo’n 35.000 mensen. Een ruwe schatting voor het aantal personen dat met alcoholproblematiek is opgenomen ligt nu rond de 29.000.

In dit geval hebben we het over alcoholmisbruik als primair probleem. In de verslavingszorg kan alcoholverslaving ook een secundair probleem zijn. Het aantal personen waarbij dit het geval is schommelt al jaren rond de 5.000.

Behandelingen spoedeisende hulp

In 2018 werden ongeveer 18.000 mensen op de SEH behandeld voor letsel waarbij alcohol in het spel was. Dit kan een ongeval zijn, maar ook geweldpleging. In veruit de meeste gevallen ging het om een privé-ongeval, zoals een val van de trap thuis. Ook verkeersongevallen hadden hier een groot aandeel in. Dit kan een (eenzijdig) auto-ongeluk zijn, maar meestal betrof het een val van de fiets.

Daarnaast werd een deel van deze personen behandeld naar aanleiding van geweldpleging. Denk aan een vechtpartij tijdens of na het uitgaan. Opvallend is dat ook een klein deel van deze letsels is ontstaan tijden het sporten of werken. Combinatie van deze twee met alcohol is natuurlijk nooit wenselijk.

Alcoholverslaving?

Ben jij een zware drinker of valt iemand van jouw naasten in deze groep? En vind jij het tijd om deze problematiek aan te pakken? Schaam je niet en zet die stap naar verslavingszorg. Het aanpakken van een alcoholverslaving is moeilijk, maar met de juiste zorg en begeleiding is er veel winst te behalen. Wil jij jouw verhaal graag delen? Je kunt jouw ervaringen (anoniem) vertellen in een reactie op deze blog.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *