Verslavingszorg

Verslavingszorg

Wil je clean worden en dat volhouden, de verleiding weerstaan? Artalievegoedgroep begeleid je naar een levenswijze waarin verslaving niet meer nodig is. Ze zijn er ook voor verslaving in combinatie met psychiatrische problemen. Naast de diagnose kijken ze vooral naar de mogelijkheden die je hebt om je te ontwikkelen. Je kunt hieraan werken in hun verslavingszorg behandelmodules. De zorglijnen zijn dan ook ingedeeld naar doelstellingen.

Oplossingen en veranderen

Gericht op het vergroten van jouw probleemoplossend vermogen, zodat je zelf de situatie weer de baas bent en in balans komt. Er wordt samengewerkt aan het veranderen van je patronen en je gedrag. Zodat jij daarna een nieuwe stap in je ontwikkeling kunt zetten en je leven oppakken.

Werken aan accepteren

Je kunt leren leven met je verslavingsneiging en andere kwetsbaarheden. Er wordt samengewerkt aan bewustwording en aanvaarding van je kwetsbaarheden en zoeken naar een voor jou passende manier om daarmee een zo zelfstandig mogelijk en zinvol leven te leiden.

Artalievegoedgroep.nl weet uit ervaring dat het vaak zinvol is om je behandeling in groepsverband te volgen. Daarom bestaat een groot gedeelte van hun zorg daaruit. Dat kan verbaal, met gesprekken en non-verbaal, met bijvoorbeeld kunstzinnige en lichaamsgerichte therapieën.

Daarnaast zijn er individuele gesprekken en bieden ze medicatie als dat nodig is (regulier en antroposofisch). Op verzoek en op indicatie kunnen ze naasten betrekken bij de behandeling. Uniek is aanbod aan nazorg.

Programma verslavingszorg

  • Multidisciplinaire diagnostiek, hoe is de verslaving ontstaan en wat zijn achterliggende problemen?
  • Welke rol speelt verslaving in iemands leven?
  • Het opstellen van het behandelplan
  • Een combinatie van behandelvormen
  • Psychotherapie, (groeps)gesprekstherapie en zo nodig medicatie
  • Nadruk op non-verbale therapievormen zoals muziek, zang, beweging
  • Bij opname In de leefgemeenschappen: samen leven en werken en veel groepsactiviteiten
  • Kunstzinnige bezigheden en het vieren van jaarfeesten
  • Het opstellen van je biografie
  • Uitgebreid nazorgprogramma

Ambulante hulp

Tijdens de intakeprocedure bespreken ze wat de beste aanpak is. Naast de gesprekken bieden ze ook kunstzinnige activiteit zoals muziek of schilderen. Ook geven ze soms korte trainingen op het gebied van sociale vaardigheden of levensstijl.

Voor wie?

  • Mensen met problematisch gebruik van alcohol of drugs
  • Mensen met een gokverslaving
  • Wanneer langdurige opname niet nodig of niet mogelijk is
  • Mensen die gestopt zijn maar hulp nodig
  • Ook als je daarnaast psychische of psychiatrische problemen hebt

Wat?

  • Poliklinisch spreekuur
  • Deeltijdbehandeling, een of twee dagen per week

Behandeling in Woon-leefgemeenschap

Arta Verslavingszorg heeft twee klinische voorzieningen waar een diepgaande behandeling van verslaving wordt geboden. Dat kan om alcohol of drugs gaan, maar ook om gok- of internetverslaving.
De Witte Hull is gespecialiseerd in inzichtgevende behandeling. Aanzet richt zich op cliënten die vooral leren door te ervaren.

De behandeling richt zich op gedragsverandering, die wordt aangeleerd en geoefend in een leefgroep, waar je ongeveer acht maanden deel van uitmaakt. Samen leven en samen werken vormen de rode draad van het behandelprogramma. Samen leven geeft structuur aan de dag; je leert rekening te houden met anderen, conflicten aan te gaan en problemen te bespreken. Samen werken geeft een zinvolle bezigheid.

Een multidisciplinair team formuleert, samen met de cliënt, diens doelen en bepaalt hoe deze het best kunnen worden gerealiseerd. Het behandelplan bestaat uit fasen, waarin steeds meer verantwoordelijkheid wordt teruggegeven aan de cliënt. Regelmatige evaluaties houden het behandelplan actueel.

Arta verslavingszorg heeft ook een klinische afdeling De Dam in Bilthoven voor mensen met een combinatie van verslaving en psychiatrische problemen.

Nazorg en maatschappelijk herstel

Na de behandeling ga je werken aan je terugkeer in de maatschappij. De ervaring leert dat juist dan terugval veel voorkomt. Daarom bieden ze een nazorgprogramma.

Het nazorgtraject is geen behandeling, maar biedt begeleiding bij het stabiliseren en ontwikkelen van je leven. Thema’s zijn: wonen, werken, opleiding, vrije tijdsbesteding, budgetbeheer, juridische begeleiding, het leren omgaan met jezelf (persoonlijke verzorging, je stemmingen en trekmomenten) en met anderen (sociale vaardigheden). Doel is een zelfstandige plek in de samenleving op te bouwen zonder verslaving.

Arta Verslavingszorg heeft hiervoor verschillende huizen. Met een mentor maak je een plan voor je nazorgperiode. Je medebewoners zijn lotgenoten en kunnen ondersteuning bieden. Het is verplicht om activiteiten buitenshuis te hebben; aanvankelijk zijn dat stageplaatsen waarvoor zij kunnen bemiddelen, later zoek je zelf een opleiding of werk.