Internetverslaving: verslaafd aan internet

Internetverslaving: verslaafd aan internet

Heb je een internetverslaving? In de periode 1990-2015 kwam dit heel veel voor. Tegenwoordig krijgen steeds meer mensen een smartphoneverslaving, dit heeft er wel mee te maken. Bij een internetverslaving breng je veel tijd op het internet door. Social media checken, filmpjes bekijken, alles op internet opzoeken en nog veel meer. De vraag is wanneer je van een echte internetverslaving spreekt.

Het allereerste internet in Nederland

In april 1986 was het een feit: Nederland was aangesloten op het internet. Toch was dit voor burgers niet direct beschikbaar. Het duurde nog tot het eind van de jaren 90 voordat iedereen gebruik kon maken van internet. In het begin via een inbelverbinding, later via kabel en nog later zelfs draadloos internet.

In enkele decennia is het internet enorm gegroeid. Zoekmachines, webshops, internetbankieren en gamen. Dit soort dingen doe je allemaal online. Maar ook social media is razend populair. Helaas hebben al deze zaken bij veel mensen voor een internetverslaving gezorgd.

Ontwikkelingen en het risico op een internetverslaving

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder het internet. Sommige beroepsgroepen zijn hier zelfs volledig afhankelijk van. Bijvoorbeeld de webshop of de online tekstschrijver. Maar ook andere beroepen met online diensten.

Internet is in de huidige samenleving niet meer weg te denken. Steeds meer zaken regel je online. Bijvoorbeeld bankieren, verzekering aanvragen, je hypotheek aanpassen of een aankoop doen. Door deze ontwikkelingen zijn we afhankelijk geworden van het internet. Deze afhankelijkheid brengt ook een verhoogd risico op een internetverslaving met zich mee.

Internetverslaving behoort tot de 10 grootste verslavingen onder Nederlanders.

Gebruik van social media

Sinds de netwerken Hyves (bestaat niet meer) en Facebook is social media enorm populair. Tegenwoordig zitten we op Twitter (X), LinkedIn, Pinterest, Instagram, Facebook en natuurlijk WhatsApp.

Social media is een mooie manier om contact te houden met bekenden én onbekenden. Maar ook aan social media kleeft een nadeel: je raakt makkelijk aan een internetverslaving. Het blijkt voor velen heel moeilijk om social media aan de kant te zetten. Tegenwoordig is het zelfs de meest gebruikte toepassing om contact met anderen te onderhouden. De verleidingen liggen op de loer.

Hoe gebruik je internet?

Om te achterhalen of je een internetverslaving hebt is het belangrijk om naar je dagelijks gebruik te kijken. De meeste mensen gebruiken het internet voor het opzoeken van informatie. Maar ook voor het onderhouden van contacten. Of het versturen van e-mail, vooral zakelijk gebeurt dit veel.

Daarnaast wordt internet gebruikt voor het downloaden en uploaden van foto’s, muziek, films en bestanden. Online bewerken hoort hier soms bij.

Koop je wel eens iets via het internet? Geen probleem, steeds meer mensen doen dit. Vooral sinds de coronacrisis zijn webshops in populariteit gegroeid. Schaam je dus niet wanneer je dagelijks gebruik maakt van bovenstaande dingen.

Het online gamen is een grijs gebied. Heb je een internetverslaving wanneer je online spelletjes speelt? Nee hoor, voor een internetverslaving is veel meer nodig. Kijk maar eens naar onderstaande informatie.

Internetverslaving: invloed op het dagelijkse leven

Iemand die dagelijks een aantal uur op het internet doorbrengt heeft echt geen internetverslaving. Het maakt dus helemaal niet uit of je dagelijks 4 uur aan social media besteedt. Of dat je 5 uur per dag online spelletjes speelt.

Bij een internetverslaving gaat het niet om de hoeveelheid tijd die je op het internet doorbrengt. Maar wel welke invloed dit op je dagelijkse leven heeft.

Iemand kan dagelijks 10 uur op het internet doorbrengen, soms wel meer. Zonder dat deze persoon hier hinder van ondervindt. Een ander merkt juist dat dit invloed heeft op het werk, studie of het sociale leven.

internetverslaving

Symptomen internetverslaving

Hoeveel tijd moet je achter je pc, tablet of smartphone doorbrengen voordat je van een internetverslaving gaan spreken? Zoals eerder gezegd zit hier geen limiet aan. Kijk of het internet je dagelijkse leven gaat beheren.

Maar let op, een internetverslaving is niet hetzelfde als een gameverslaving. Iemand die een gameverslaving heeft speelt spelletjes online of offline. Dit heeft dus niets met internet te maken.

Om een internetverslaving te herkennen kijk je naar onderstaande symptomen. Hieruit valt al op te halen of er sprake is van problematisch gedrag of ernstige gevolgen.

Symptomen internetverslaving:

  • Meerdere malen per dag op social media of op chatprogramma kijken
  • Geen begrip van tijd tijdens het gebruik van internet
  • Niet aanspreekbaar tijdens het gebruik
  • Snel geïrriteerd als je afgeleid wordt
  • Weinig tot geen sociale contacten met de buitenwereld
  • Vermoeid en geïrriteerd na het gebruik van internet
  • Geïrriteerd als je niet online kan komen door een storing

In 2009 bleek ruim 1 op de 6 Nederlanders internetverslaafd te zijn. Inmiddels is dit enorm gegroeid. Tegenwoordig is ruim 1 op de 3-5 personen internetverslaafd. Het gaat hier voornamelijk om jongeren. Overigens lopen deze cijfers per land sterk uiteen.

Behandeling internetverslaving

Wanneer de problemen niet al te ernstig zijn dan kun je een internetverslaving goed zelf behandelen. Bijvoorbeeld door afspraken met jezelf te maken over de tijd die je op het internet doorbrengt. Dus ook de tijd dat je de smartphone in de hand hebt. Stel hiervoor een kookwekker in, dit is de makkelijkste manier. Ouderwets maar hartstikke effectief.

Internetverslaving is een psychische verslaving. Bij ernstige klachten kan de huisarts doorverwijzen naar juiste instelling. Ook is het mogelijk om zelf hulp te zoeken.

Werkgerelateerd versus privé

Het probleem is dat we tegenwoordig steeds meer online werken. Of het internet nodig hebben voor het uitvoeren van werkzaamheden. Denk maar aan het verzenden van een e-mail naar een collega of opdrachtgever. Of een online bestelling plaatsen. De administratie, iets dat ook online plaatsvindt.

Mensen met een internetverslaving zitten dus aan het gebruik van internet vast. Dit maakt het een stuk lastiger om van de internetverslaving af te komen. Toch is dit niet helemaal onmogelijk.

Je kunt de werkgever vragen om bepaalde functies uit te schakelen. Ben je zelfstandig ondernemer, probeer dan geen privézaken via het internet tijdens werkuren te doen. Hiermee houd je werk en privé gescheiden.